Kuvittele kirurgi, joka tekee leikkauksen keittiösaksilla ja mattopuukolla. Tai rakennusmies, joka ruuvaa kuudettasadatta ruuvia käsin ruuvimeisselillä. Tai taksikuski, joka kuljettaa asiakkaitaan vuoden -75 Ladalla, joka sammuu jokaiseen risteykseen. Alat jo varmaan päästä jyvälle?
Hyvillä työvälineillä saadaan laadukasta jälkeä aikaan vähemmällä vaivalla. Remonttihommissa ollessani kuulin useasti sanonnan: ”ammattilaisen tietää siitä, että se tekee huonoillakin työvälineillä priimaa jälkeä,” mutta en näe siinä oikeastaan mitään järkeä, muuten kuin silloin kun on aivan pakko. Huonoilla työvälineillä tekeminen on haastavaa, ellei jopa mahdotonta, ja se vie enemmän aikaa ja energiaa. Tämän alustuksen jaariteltuani voinkin nyt kertoa, että tämän artikkelin varsinainen aihe on meikkisiveltimet.
Olen itse työssäni kokeillut jos jonkinlaisia siveltimiä, ja kokeillut kotona monen hintaluokan välineitä. Olen löytänyt omat suosikkini, sekä omat inhokkini. Olen tilannut halvan hinnan perusteella Kiinasta kivannäköisen sivellinsetin, ja olen tilannut laatua etsien kalliimpia settejä Suomesta ja muualta Euroopasta, sekä rapakon takaa Jenkeistä. Ja minun yhteenvetoni kaiken tämän kokeilun jälkeen on, että siveltimissä (kuten monessa muussakin asiassa) laatu maksaa.
Kuvittelin pitkään, että se 20€:n setti Kiinasta on hyvä ja ajaa asiansa. Mutta vasta kun pääsin kokeilemaan siveltimiä, joissa yksi sivellin maksaa sen 20€, tajusin, miten huonoja ne kiinasiveltimet oikeasti olivatkaan. Siveltimien laadun määrittelee se mistä ne on valmistettu, miten ne poimivat meikkituotteen itseensä, miten ne levittävät sen iholle ja miten ne häivyttävät. Ei ehkä uskoisi, mutta näissä ominaisuuksissa on siveltimien kesken järjettömiä eroja.
No, mitkä sitten ovat hyviä siveltimiä ja millaisia siveltimiä aloitteleva tai jo edistyneempi meikkaaja tarvitsee? Entä niiden huoltaminen ja säilytys? Miten se tapahtuu? Minäpä kerron. Ota hyvä asento, ja nappaa vaikka jotain syötävää, sillä nyt tulee informaatiota ja paljon. 😀
Silmämeikkisiveltimet
Peruskäyttöön riittää huomattavasti pienempi arsenaali siveltimiä, kuin ammattikäyttöön, mutta toki niitä erilaisia siveltimiä omaan käyttöön kannattaa etsiä ja testailla. Joku ei ollenkaan tykkää yhdenlaisesta siveltimestä, joka taas toiselle on hyvän silmämeikin perusta. Luomivärisiveltimet kiteyttäisin helppoon peruskäyttöön kolmeen siveltimeen; häivytyssiveltimeen, pakkaussiveltimeen ja kynäsiveltimeen. Häivytyssivellin (1) on isokokoisempi, pehmeämpi sivellin, joka on nimensä mukaan tarkoitettu häivyttämään luomivärin kovia reunoja pehmeämmiksi. Lisäksi sillä saa kauniisti kaksi sävyä sulautumaan toisiinsa. Pakkaussiveltimenä tykkään itse käyttää kahta erilaista sivellintä. Toinen on litteä (2), toinen on pyöreä (3). Molemmissa on kuitenkin luomivärin luomelle pakkaamisen kannalta tärkeä ominaisuus; niiden karvat ovat jäykemmät ja niitä on siveltimessä tiheämmin. Tällaisella siveltimellä on siis tarkoitus asettaa luomelle mitä tahansa luomiväriä, ja sen pakkaaminen tarkoittaa, että väriä laitetaan paksumpi kerros kerrallaan tai sitten väriä kerrostetaan pikkuhiljaa. Kynäsivellin (4) on puolestaan pieni ja tarkka sivellin, jolla saa aikaan tarkkaa jälkeä. Tämä on kätevä kaveri esimerkiksi silloin, kun luomiväriä levitetään alaluomelle tai silmän sisänurkkaan, tai kun halutaan muuten tehdä tarkkuutta vaativaa jälkeä.
Vaativampaan käyttöön voi ottaa lisäksi esimerkiksi eyeliner-siveltimen (1), ohuen ja tiiviin pakkaussiveltimen esimerkiksi ripsirajaan (2), ripsivärisiveltimen (3) ja pienen peitevärisiveltimen cut creasen tekoon (4).
Kulmakarvasiveltimet
Kulmien tekoa varten tarvitset oikeastaan vain kaksi sivellintä; kulmakarvaharjan, jolla karvat saa harjattua oikeaan suuntaan, sekä viistopäisen kulmakarvasiveltimen, jolla saat siististi tehtyä kulmien muodon ja täytettyä kulmat halutulla värillä/tuotteella.
Pohjameikkisiveltimet
Preferoin itse meikkivoiteen levityksessä kahdenlaisia työvälineitä riippuen meikkivoiteesta. Paksummat, nestemäiset meikkivoiteet tykkään levittää kasvoille Beauty Blenderillä (1) (tai jonkun muun merkin meikkimunalla). Puuterimaiset ja kevyet, nestemäiset meikkivoiteet tykkään levittää tasapäisellä, tiiviillä meikkivoidesiveltimellä (2). Peitevoiteen levittämiseen sopii lättänä, tiivis peitevoidesivellin (3), ja peitevoiteen tasoittamiseen sopii hyvin käyttää joko ihan sormia tai sitten Beauty Blenderiä.
Puuterin lisäämiseen koko kasvoille paras sivellin on tuuhea ja suurehko puuterisivellin (4), Beikkaamiseen, eli silmänalusten ja luomien reippaaseen puuterointiin (ehkäisee meikki- ja peitevoiteen karkaamisen juonteisiin, ja nappaa luomivärin teossa mahdollisesti karisevan luomivärin) käytän yleensä puuterivippaa (5). Korostuspuuteri, eli highlighter on kätevintä levittää viuhkasiveltimellä (6).
Poskipunan saa parhaiten kasvoille isommalla poskipunasiveltimellä (7) tai halutessaan tarkempaa jälkeä, pienemmällä asetussiveltimellä (8), joka varsinaisesti on tarkoitettu silmänaluspuuterin asettamiseen. Varjostusten, eli contourin tekemiseen tykkään käyttää joko isohkoa viistopäistä sivellintä (9) tai pienempää tasapäistä contoursivellintä (10.)
Itselle sopivat siveltimet löytää oikeastaan vain kokeilemalla, eikä tietenkään kannata ostaa kaikkia tässä mainittuja siveltimiä, jos perusmeikkiisi kuuluu vain pohjameikki ja ripsiväri. Hyviin siveltimiin kannattaa kuitenkin panostaa, sillä ne kestävät käytössä kauan ja antavat sinulle käyttämistäsi meikeistä parhaan mahdollisen pay-offin.
Lue seuraavaksi: Värien korjaus meikkaamisessa eli color correcting