Mitä on luonnonkosmetiikka? Tarkoittaako se samaa kuin luomukosmetiikka? Miten luonnonkosmetiikka eroaa muusta meikistä? Vaikka luonnonkosmetiikasta puhutaan ja kirjoitetaan paljon, silti monille on epäselvää, mikä kaikki onkaan luonnonkosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan kosmetiikkaa, jonka raaka-aineista mahdollisimman suuri osa tulee luonnosta. Lisäksi luonnonkosmetiikan valmistukseen liittyy usein eettisyys ja ympäristöystävällisyys ja niiden kautta erilaiset sertifikaatit.
Sertifikaatit luonnonkosmetiikan arvojen vartijoina
Eettisyys ja ympäristöystävällisyys ovat tärkeitä arvoja luonnonkosmetiikan valmistusprosessissa alusta loppuun eli aina raaka-ainetasolta siihen pisteeseen, kun asiakas heittää tuotepakkauksen roskiin. Sertifikaatteja myöntävät tahot valvovat, että näitä arvoja noudatetaan tuotteissa, joille sertifikaatti on myönnetty. Erilaisia luonnonkosmetiikan sertifikaatteja ovat esimerkiksi BDIH, DEMETER, Ecocert, NaTrue ja Soil Association. Jos yrityksellä tai tuotteella ei ole sertifikaattia, silloin ollaan valmistajan oman valvonnan ja raportoinnin varassa.
Sertifikaattien yleisiin kriteereihin kuuluu muun muassa aineiden luonnonmukaisuus, jolloin geenimanipuloituja raaka-aineita ei hyväksytä. Kaikella luonnonkosmetiikalla ei ole sertifikaatteja luultavimmin niiden kalleuden vuoksi. Sertifikaattien puute ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, etteivätkö tietyt luonnonkosmetiikkamerkit olisi aitoa luonnonkosmetiikkaa, vaan ne voivat silti täyttää määrätyt ehdot. Siitä huolimatta löytyy myös sellaisia tapauksia, joissa luonnonkosmetiikkana mainostetaan tuotteita, jotka eivät ole luonnonkosmetiikkaa.
Miten luonnonkosmetiikka eroaa luomukosmetiikasta ja mitä aineita sen valmistuksessa käytetään?
Miten luonnonkosmetiikka eroaa luomukosmetiikasta? Luonnonkosmetiikassa kyllä pyritään käyttämään mahdollisimman paljon luomulaatuisia raaka-aineita, mutta tiettyjä aineita ei viljellä tai valmisteta luomuna. Suuri tai jopa suurin osa kosmetiikkatuotteista on useimmiten vettä. Koska vettä ei välttämättä lasketa luomuraaka-aineeksi, muuten täysin tai pitkälti luonnollisen luonnonkosmetiikkatuotteen luomupitoisuus voi jäädä pieneksi.
Millaisia aineita luonnonkosmetiikassa sitten käytetään? Mahdollisia raaka-aineita ovat kasviöljyt ja -vahat, erilaiset kasviuutteet, kuivatut kasvinosat kuten kukkien terälehdet, eteeriset öljyt, mineraalit etenkin mineraalimeikeissä, suola, savi, sokeri, kahvi ja pähkinän kuoriosat. Tietyt raaka-aineet ovat puhtaasti eläinperäisiä, joista tyypillisin lienee mehiläisvaha. Myös lanoliinia eli lampaan villarasvaa, maitoa ja hunajaa käytetään. Luonnonkosmetiikasta löytyy usein merkki, joka kertoo, sopiiko tuote vegaaneille vai ei. Jos luonnonkosmetiikassa käytetään eläinperäisiä aineita, kyseiset tuotteet eivät sovi vegaaneille.
Monissa tapauksissa luonnonkosmetiikka ei ole täysin luonnollista, sillä muun muassa tuotteen säilyvyyssyistä voidaan joutua käyttämään synteettisiä ainesosia, joista perinteisempi kosmetiikka tavallisesti tehdään. Luonnonkosmetiikassa ei kuitenkaan saa käyttää paljon synteettisiä raaka-aineita, sillä niiden suurin sallittu määrä on tavallisimmin viisi prosenttia raaka-aineista. Lisäksi on monia aineita, jotka on kokonaan kielletty luonnonkosmetiikassa. Niinpä luonnonkosmetiikka valmistuukin usein vähemmistä raaka-aineista kuin vastaava tuote perinteisen kosmetiikan puolella, mitä pidetään hyvänä asiana.
Kiellettyjä aineita luonnonkosmetiikassa ovat muiden muassa synteettiset hajusteet ja väriaineet ja synteettiset säilöntäaineet, joihin esimerkiksi nykyään paljon vältellyt parabeenit lukeutuvat. Myöskään maaöljystä tehtyjä aineita, kuten vaseliinia, ei hyväksytä. Perinteisestä kosmetiikasta monelle tutut alkyylisulfaatit, kuten sodium lauryl sulfate ja sodium laureth sulfate, ovat nekin kiellettyjen aineiden listalla.
Mikä luonnonkosmetiikassa vetää puoleensa?
Syitä luonnonkosmetiikan suosimiselle on monia, mutta useimmille se lienee ekologisuus ja se, ettei luonnonkosmetiikkaa testata eläimillä vaan dermatologisesti ihmisillä, jotka lähtevät vapaaehtoisesti testattaviksi.
Jotkut puolestaan kokevat, että luonnonkosmetiikka on yksinkertaisesti parempaa kuin perinteinen kosmetiikka, sillä luonnonkosmetiikan sanotaan hoitavan ihoa muun muassa kasviöljyjen ja mineraalien vuoksi. Toiset kertovat aknenkin tai muiden iho-oireiden hävinneen, kun he vaihtoivat perinteiset meikkivoiteet jauhomaisiin mineraalimeikkeihin, jotka ovat täyttä luonnonkosmetiikkaa. Monet äidit taas saattavat haluta hoitaa lastensa ihoa luonnonkosmetiikalla, koska se nähdään terveellisempänä ja vastuullisempana valintana kuin synteettisen kosmetiikan käyttäminen.
Luonnonkosmetiikka vetoaa moniin, mitä voi pitää positiivisena kehityskulkuna nykymaailmassa, mutta se ei kuitenkaan sovi kaikille. Luonnosta tulevat ainesosat voivat ovat allergisoivampia kuin perinteisen kosmetiikan, mikä näkyy iholla esimerkiksi kutinana ja/tai ihottumana. Luonnonkosmetiikkamerkkejä on kuitenkin jo niin runsaasti markkinoilla, että yhä useammat allergikotkin voivat löytää valikoimista itselleen sopivia ja miellyttäviä tuotteita.