Meikkaamisen perusperiaate perustuu valon ja varjon ymmärtämiseen ja niiden hyödyntämiseen. Kasvojen varjostuksella ja korostuksella tarkoitetaan kasvojen muotojen esiintuomista tai niiden muokkaamista ja häivyttämistä. Niihin perustuu myös itseasiassa raskaampi maskeeraus, kuten vanhentaminen.
Varjostuksella pyritään tummentamaan niitä alueita, joihin halutaan tuoda varjoa ja ikään kuin häivyttää tiettyjä kasvojen alueita. Korostuksella taas, kuten arvata saattaa, pyritään korostamaan kasvojen korkeimpia kohtia ja tuomaan valoa niihin kasvojen kohtiin, joihin valo luonnostaankin osuu, sekä tuomaan esiin kohtia kasvoissa kolmiulotteisuuden korostamiseksi.
Varjostuksesta käytetään usein puhekielessä sanaa contour, ja korostuksesta highlight. Viime vuosina näiden tekniikoiden käyttö meikkaamisessa on lisääntynyt runsaasti, ja ihmiset ovat tietoisempia kasvojensa muodoista siinä missä ennen pohjameikin lisäksi kasvomeikkinä oli oikeastaan vain poskipuna. Etenkin korostuspuutereista tai nestemäisistä korostustuotteista on viime vuosina tullut suuri hitti, ja mitä hohtavampi tuote on kasvoilla, sen parempi.
Korostus- ja varjostustuotteita on kahta erilaista; puuterimaisia ja voidemaisia/nestemäisiä.
Puuterimaisilla tuotteilla aloittaminen on helpompaa, sillä ne eivät ole niin pigmenttisiä, joten niiden kanssa on vaikea saada meikkikatastrofia aikaiseksi. Niiden häivyttäminen on helpompaa ja ne sopivat kaikille ihotyypeille. Puuterimaiset tuotteet levitetään kiinnityspuuterin päälle, ja ne voidaan kiinnittää meikinkiinnityssuihkeella.
Nestemäiset ja voidemaiset tuotteet soveltuvat kokeneempaan käyttöön
Nestemäisissä ja voidemaisissa tuotteissa on rutkasti enemmän pigmenttiä, joten niiden käytössä tarvitaan enemmän huolellisuutta, tarkkuutta ja hyvää häivytystä. Tämän tyyppisiä tuotteita on todella helppo laittaa liikaa, joten aloita hyvin pienellä määrällä tuotetta, häivytä se, ja lisää sitten tarvittaessa. Nestemäinen tai voidemainen varjostustuote lisätään kasvoille ennen puuteria ja se kiinnitetään puuterilla. Sen päälle voi halutessaan vielä lisätä puuterimaisen varjostustuotteen, jos haluaa lisätä syvyyttä. Sen sijaan nestemäinen/voidemainen korostustuote levitetään kasvoille vasta puuterin jälkeen.
Parhaat välineet varjostus- ja korostustuotteiden levittämiseen löytää oikeastaan vain kokeilemalla, mutta itse olen kokenut parhaaksi seuraavanlaiset välineet:
Puuterimainen varjostus -> poskiluiden ja leuan alle tiivis, tasapäinen suurehko sivellin
-> nenään pieni, tiivis, tasapäinen sivellin -> ohimoille keskikokoinen puuterisivellin
Puuterimainen korostus -> poskiluulle, kulmakarvan yläpuolelle ja nenän varteen hieman luomivärin häivytyssivellintä muistuttava, mutta hieman suurempi sivellin -> poskiluulle tai leukaan käy myös hyvin viuhkasivellin -> silmän sisänurkkiin sekä kulmaluulle pieni, tiivis luomivärisivellin
Nestemäinen/voidemainen varjostus -> levitys sormella tai tiiviillä synteettisellä siveltimellä, häivytys kostealla meikkisienellä
Nestemäinen/voidemainen varjostus -> levitys ja häivytys sormella
Mistä sitten tietää, mihin kohtaan varjostuksia tai korostuksia kuuluu laittaa?
Tuossa ylempänä tulikin jo joitakin lueteltua, mutta oikeat kohdat juuri sinun kasvoillesi selviää omien kasvojesi muotoa tutkimalla. Erimuotoiset kasvot luonnollisestikin täytyy varjostaa ja korostaa eri tavoin. Kasvojen muotoja on perusluokituksessa kuusi; neliö, pyöreä, suorakaide, soikio, timantti ja sydän.
Neliönmalliset kasvot ovat kulmikkaat, ohimot ja leukapielet ovat leveät ja raamikkaat, mutta kasvot eivät olet kovin pitkänmalliset. Tämän mallisia kasvoja varjostetaan ohimoiden sivuilta, sekä leukaperistä, jotta niistä saadaan kapeamman näköiset. Korostusta taas lisätään otsan keskelle sekä leukaan ja nenään.
Pyöreät kasvot ovat kauttaaltaan ympyrän muotoiset. Niihin haetaan varjostuksella kapeampia ja kulmikkaampia muotoja poskiluiden alle, leukapieliin sekä ohimoille. Myös nenän vartta voi halutessaan varjostaa. Korostusta lisätään nenään sekä aivan poskipäiden yläpäähän ja otsaan.
Suorakaiteen muotoiset kasvot ovat kulmikkaat ohimoilta ja leukapielistä, ja ne ovat pitkänmalliset. Varjostusta lisätään leukapieliin, ohimoille ja hiusrajaan. Nenänvartta korostetaan.
Soikeat kasvot ovat myös pitkänmalliset, mutta raamit ovat pyöreät. Niitä varjostetaan ohimoilta ja poskiluiden ja leuan alapuolelta. Otsaa, nenää ja leuan terävintä kohtaa korostetaan.
Timantin muotoiset kasvot ovat leveimmillään poskiluiden kohdalta, kun taas leukapielet ja ohimot ovat kapeammat. Varjostusta lisätään korvan ja ohimon väliin sekä hieman poskiluun alapuolelle. Kasvoja korostetaan otsalta hiusrajan alapuolelta sekä leuasta.
Sydämen malliset kasvot ovat nimensä mukaan sydämen muotoiset, jossa leukapielet ovat kapeat ja otsa leveä. Ohimoita varjostetaan voimakkaasti, kuten myös poskiluiden alapuolta. Korostus tehdään poskipäihin, leukaan, keskelle otsaa ja nenään. Myös silmien alusta voi korostaa vaaleammalla puuterilla.
Tärkeintä kuitenkin on tehdä meikistä sellainen, että se tuntuu sinusta itsestäsi hyvältä. Jos et halua varjostaa poskiasi, nenääsi tai leukapieltäsi, niin jätä se suosiolla tekemättä.
Miten aloitan varjostuksien ja korostuksien tekemisen?
Kätevin tapa varjostuksen ja korostuksen aloittamiseen on sijoittaa palettiin, josta löytyy tähän kaikki tarvittava. Sellaisia onkin markkinoilla tarjolla runsaasti, joten kokeilemalla löytyy itselle se sopiva. Alkuun ei kannata panostaa siihen kaikista kalleimpaan mahdolliseen vaihtoehtoon, kun vasta kokeilet uudenlaista tuotetta. Paletteja on tarjolla niin voidemaisia kuin puuterimaisiakin, joista (kuten ylempänä mainitsin) puuterimainen on se helpompi vaihtoehto, ja sopii nopeampaankin arkimeikkaamiseen. Myös yksittäisiä varjostuspuutereita, varjostusvoidepuikkoja, korostuspuutereita ja nestemäisiä korostusvärejä löytyy jokaiseen lähtöön. Näiden hyvä puoli on se, että ne todennäköisesti tulee käytettyä loppuun, jonka jälkeen tilalle voi ostaa uuden. Paleteissa kun monesti käytetään muutamaa sävyä, ja loput jäävät käyttämättä. Matkustukseen yksittäispakatut tuotteet ovat hankalampia.
Oikean värisävyn valinta
Olipa tuotevalintasi sitten millainen hyvänsä, niin tarkista ennen sen ostamista oikea värisävy. Contour-sävyn on hyvä olla meidän kalpealla suomalaisella iholla kylmän ruskean sävyinen, muttei kuitenkaan liian harmaa. Kesällä ruskettuneella iholla voi huoletta käyttää tummempaa ja lämpimämpää ruskeaa. Highlightina jäiset sekä shampanjan sävyt toimivat kalpealla talvi-iholla parhaiten, kesällä taas kultaan ja kupariin vivahtavat sävyt. Korostustuotteiden sävyissä kuitenkin väriskaala on hyvin laaja, ja valikoimaa löytyy aina valkoisesta pinkkiä ja sinistä heijastaviin sävyihin, joten niiden kanssa voi myös leikitellä.