meikkitrendit-kautta-aikojen

Kauneutta kiharoilla ja väriloistolla: permanenttien, poskipunan ja neonsävyjen 1980‒luku

Kauneudenhoito 1980‒luvulla kietoutui tiukasti näyttävien ja värikylläisten trendien ympärille: kasarin vuosikymmen oli matkannut galaksien välisten mittojen päähän edellisten vuosikymmenten vaalimasta, luonnollisen kauneuden lookia painottavasta linjasta. Voimakkaaseen kulutuksen nousuun nojannut 80‒luku toi mukanaan hurjat ja riehakkaat kampaukset ja hiustyylit, olkatoppaukset, värien loiston ja raskaan meikin, jossa ei pigmenttejä säästelty.

Vuosikymmenen suosituimmat kasvot kuuluvat miltei yksinoikeudella pop-tähti Madonnalle, jonka äärimmäisen voimakasta vaikutusta kauneudenhoidon trendimaailmassa ei voine kukaan kiistää. 80‒luku oli myös huippumallien ja mallimarkkinoiden elinvoimaantumisen vuosikymmen, sillä kauneuteen ja kauneudenhoitoon satsattiin yhä enenevimmissä määrin.

Yleisesti ottaen hoikkuutta vartalonormina ihannoitiin, mutta 80‒luvulla hoikkaa vartaloa vieläkin paremmaksi yhtälöksi miellettiin vahvuus liitettynä hoikkuuteen. Edelliseltä vuosikymmeneltä suosioon ponkaissut Jane Fonda näytti aerobic-videoidensa avulla mallia urheilullista ja hyväkuntoista vartaloa metsästäville. Samalla kun VHS-videolaitteet toistivat aerobicin täyteisiä jumppatreenejä tuhansiin olohuoneisiin, pääsivät myös 80‒luvulla suositut hikinauhat käyttöön joko pään ympäri puettuna tai lennokasta sivuponihäntää tukemaan.


1980‒luvun meikkitrendeissä ei shokeeraavia ja dramaattisia sävyjä säästelty, sillä meikki noudatti koko vuosikymmenen ajan lähes kauttaaltaan raskasta ja runsasta linjaa. Kulmakarvat jätettiin hoitamatta ja ne saivatkin kasvaa luonnontilaansa: kulmiin käytettävä ainoa tuote oli geeli, mutta yleisesti ottaen kulmiin ei 80‒luvun kauneudenhoidossa juurikaan kajottu.

80-luvulla haluttiin näyttää taideteokselta

Muutoin muodikas meikki syntyi 80‒luvulla hyvin näyttävin tavoin, kuten esimerkiksi vahvojen luomivärien ja huomiota herättävän poskipunan avulla. Meikkipohja rakennettiin omaa ihonväriä muutaman sävyn vaaleammalla meikkivoiteella, joka puuteroitiin paksusti kerrostamaan ihosta eräänlainen ”tyhjä kangas”. Raskaalla meikkipohjalla iho puolestaan pystyttiin loihtimaan eläväksi ”taideteokseksi” monien erilaisten ja kirkkaiden värisävyjen avulla. Poskipuna oli hyvin tärkeä osa 80‒luvun meikkiä, ja sitä käytettiin runsaasti ja jopa välittämättä siitä, miten se istui ihon omaan sävyyn. Kirkkaat pinkin sävyt ja tumma luumu olivat suosituimpien värien joukossa, ja poskipunaa levitettiin poskipäiden yli jopa silmien alueen ympärille. Hienovaraiseksi meikkitrendiksi ei 80‒luvun poskipunan käyttöä voi missään nimessä luonnehtia, sillä yhdessä räväkän silmämeikin kanssa vaikutelma muodostui lähes klovnimaisen silmiinpistäväksi.

Hurjat värisävyt keskiössä

Trendikkäänä vastakohtana 80‒luvun runsaspigmenttisille väreille saattoi luoda pronssisen jumalattaren lookin, jossa hohtavat pronssinväriset varjostukset ja koralliin vivahtava, pronssinen huulipuna loivat hehkuvan vaikutelman. Huulimeikkiin valikoitui punaisen, pinkin ja oranssin eri sävyjä, ja huultenrajauskynän väri oli yleensä tummempi kuin huulipunan, sillä huulten muotoa haluttiin korostaa ilman huulten ylirajaamista. Metallivärit olivat suosittuja huulipunissakin, samoin kuin fuksia, joka valloitti aikansa trendivärinä neonvärien tavoin kengistä vaatteisiin ja meikkeihin.


80‒luvun hius- ja kampaustrendejä voi kirjaimellisesti nimittää hiuksia nostattavaksi, sillä kampauksista pyrittiin muokkaamaan mahdollisimman korkeita ja kuohkeita, yleensä permanentatun kiharapilven kera. Sekä pitkät että lyhyet hiukset olivat muodikkaat. Permanentit olivat erittäin suosittu kauneustrendi 80‒luvulla, ja niin kutsutut ”puudelipermikset” tukivatkin oivallisesti korkeita ja runsaaksi rakennettuja kampauksia. Hiuksia krepattiin myös kreppiraudalla, jonka avulla hiuksiin saatiin hiuksia taittavaa siksak-kuviota. Muita suosittuja 80‒luvun kauneustrendejä hiusmalleissa olivat korkeat ja pöyheät sivuponinhännät, takatukat ja niin kutsuttu ”rotanhäntä”-tyyli, jossa lyhyemmiksi leikattuihin hiuksiin jätettiin pidempi, hiuksista muotoutuva ohut häntä.


Värit olivat elintärkeitä kynsitrendeissäkin. Erityisesti neonvärit valloittivat kynsissä vihreästä keltaiseen ja pinkkiin. 1980‒luvun kauneustrendit todella keskittyivät värittämään maailmaa sateenkaaren kaikkien värien avulla, ja ehkä juuri tästä syystä 80‒luvun trendivirtaukset koetaankin kerta kerran jälkeen uusiin ja nykyisiin trendeihin vaikuttaessaan yllättävinä, mutta elämäniloisina ja hauskoina tuulahduksina menneeltä vuosikymmeneltä.

Lue seuraavaksi: 70-luvun kauneustrendit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös